TIETOTEOS CONSULTOR OY

 

 

 

Historia

Tietoteoksen perusti vuonna 1948 Kemian Keskusliiton silloinen toimitusjohtaja, tekniikan tohtori Yrjö Talvitie. Yhtiön kirjallinen tuotanto käynnistyi 1959, jolloin tohtori Talvitie siirtyi eläkkeelle päätyöstään. Hänen toimestaan ilmestyi vuonna 1965 Englantilais-suomalaisen tekniikan ja kaupan sanakirjan 3. painos sekä Saksalais-suomalaisen tekniikan ja kaupan sanakirjan 1. painos vuonna 1968. Vain muutamia päiviä ennen toukokuussa vuonna 1970 tapahtunutta kuolemaansa tohtori Talvitie sai valmiiksi Ruotsalais-suomalaisen tekniikan ja kaupan sanakirjan raakakäsikirjoituksen. Kirja ilmestyi postuumina vuonna 1973.

Jyrki K. Talvitie, joka oli ollut avustajana jo vuodesta 1965, seurasi isoisäänsä toimitusjohtajana. Yhtiön toiminta muuttui samalla kokopäiväiseksi ja ammattimaiseksi. 

Yhtiö on toiminut Helsingissä 1948—1977, Espoon Olarissa 1977—1994 ja Kirkkonummella vuodesta 1994.

Pysyvä sanakirjatoimitus perustettiin 1976, jolloin apulaisjohtajaksi yhtiöön tuli DI Ahti Hytönen. Toimituksen kokonaisvahvuus oli siitä lähtien kolme henkilöä ja nousi ajoittain viiteen.

1970-luvulla englannin, saksan ja ruotsin tekniikan ja kaupan sanakirjoista ilmestyi yhteensä kuusi uutta laitosta, minkä lisäksi ilmestyi Espanjalais-suomalaisen suursanakirjan ensimmäinen laitos. Ensimmäisen suomalaisen laajan suomi-espanja yleissanakirjan toimittaminen alkoi 1976. Ranska tuli mukaan tekniikan ja kaupan sanakirjojen valikoimaan. Samalla vuosikymmenellä käynnistyi Pörssitieto-vuosikirjan julkaiseminen. Suomen ilmavoimien historia -sarjan ilmestyminen alkoi 1974. Lisäksi ilmestyi DX-kuuntelua käsittelevää kirjallisuutta, autokirjallisuutta (mm. Nuo mainiot ajoneuvot) ja Meksikon matkaopas.

1980-luvulla tekniikan ja kaupan sanakirjat saivat rinnalleen myös suomesta vieraaseen kieleen “käännetyt” rinnakkaisteokset. Suomi-espanja valmistui 1986. Kemian ensyklopedia Epäorgaaniset kemikaalit valmistui 1982. Yhteistyössä Suomen Gastronomien Seuran kanssa julkaistiin (1980—1993) arvostelevaa kaksikielistä ravintolaopasta, joka oli nimeltään ensin Syö hyvin Helsingissä ja sittemmin A la Carte. Opaskirjoja ilmestyi yhteensä kymmenen laitosta. Merkittävä kuvateos oli Eilispäivän kulkuneuvoja, joka ilmestyi 1985. Suomen ilmavoimien historian julkaiseminen jatkui puolitoista vuosikymmentä aina 1990-luvun alkuun.

Vuodesta 1980 lähtien yhtiön sanakirjatuotanto siirtyi kokonaan tietokoneella tehtäväksi. Tässä suhteessa Tietoteos oli pioneeri Suomessa. Helmikuussa 1981 ilmestynyt Suomalais-englantilainen tekniikan ja kaupan sanakirja oli tiettävästi ensimmäinen Suomessa ilmestynyt suursanakirja, jonka kaikki tuotantovaiheet tehtiin tietokoneella ja tietokoneohjatulla latomakoneella.

1990-luvulla tekniikan ja kaupan sanakirjat saivat rinnalleen taskusanakirjat ja perussanakirjat. Sanakirjanimikkeitä oli täten jo 17. Tietoteos oli silloin WSOY:n jälkeen Suomen toiseksi suurin sanakirjojen kustantaja.

Vuonna 1991 ilmestynyt Suomen Laivasto sodassa 1939—1945 sai Lauri Jäntin säätiön kunniamaininnan. Vuonna 1993 ilmestynyt Eläintarhanajojen autokilpailuja käsittelevä teos Kuolemankurvasta Moukaripörssiin voitti Helge Nygrénin palkinnon vuoden parhaana urheilukirjana. Vuonna 1995 Tietoteoksen tilaustyönä valmistama Fred Geitelin Vilua ja märkää sai Suomen Urheilumuseosäätiön myöntämän kunniamaininnan.

Vuodesta 1992 lähtien Kielikone Oy on tuottanut Tietoteoksen sanakirjoista myös elektroniset versiot, ensin disketeillä ja sittemmin CD-ROM:lla.

Vuonna 1994 Tietoteos myi koko sanakirjatuotantonsa WSOY:lle. Tietoteoksessa 17 vuotta palvellut Ahti Hytönen siirtyi samalla toimituspäälliköksi WSOY:lle. Tämän jälkeenkin Tietoteos on tuottanut WSOY:lle jatkuvasti sanakirjatietokantojen päivityksiä, tyypillisesti 1—2 vuodessa.

Toiminnan painopisteen siirryttyä tietokantojen tuottamiseen, yhtiön oma kirjankustannustoiminta on olennaisesti vähentynyt. Tietokantojen tuottamisen ohella yhtiö on kuitenkin tehnyt edelleen tilaustöinä kirjoja, joita on julkaistu joko omissa tai tilaajan nimissä.

Paluu etusivulle

Ketolantie 28, 28130 PORI. Puhelin/telefax (02) 635 42 72. GSM 0500 44 83 73.

Sähköposti  jkt@tietoteos.fi